JuhaJr

Vieraannuttaminen ei ole hyvää vanhemmuutta

Olin mukana Ylen A2-Eroillassa 3.12.2013. Siellä vahvistettiin tuhansien ns. tapaajavanhempien ja jo vieraannutettujen aikuisikään ehtineiden lasten kokemuksellinen tieto: Lapsen vieraannuttamista ei nähdä vakavana osoituksena huonosta vanhemmuudesta. Studiovieraana ollut käräjätuomari totesi että "vanhemmat jotka vieraannuttavat tai estävät tapaamisia ovat muuten hirveän hyviä vanhempia". Ajatelkaa! Lisäksi hän vahvisti minulle "chat-huoneessa" että vakiintuneet olosuhteet eli status que on ratkaiseva peruste lähihuoltajaa valitessa.

Oikeusministeriö on todennut että se kouluttaa tuomareita tunnistamaan vieraannuttamista. Mitä tämä koulutus pitää sisällään jos tuomarit eivät ymmärrä vieraannuttamisen olevan huonoa vanhemmuutta ja lapsen pahoinpitelyä!? Ko. tuomari totesi minulle lisäksi että vieraannuttamisesta ei ole ollut yhtäkään kurssia.

Mielestäni tuomioistuimet ymmärtävät vieraannuttamisen väärin. Vieraannuttaminen ei ole kahden vanhemman kesken tehtäviä pahoja tekoja, jotka voidaan jättää huomioimatta, kun päätetään lapsen asumisesta ja tapaamisoikeudesta. Vieraannuttaminen on lapsen henkistä pahoinpitelyä joka voi jatkua niin kauan kuin lapsi asuu vieraannuttajan luona. Tämä ei voi olla hyvää vanhemmuutta eikä lapsen edun mukaista. Pullantuoksuinen lähivanhempi joka käyttäytyy "oikein ja hymyilee/itkee oikeissa tilanteissa", mutta joka samalla pahoinpitelee vakavasti lastaan henkisesti - ei saisi saada lähivanhemmuussuositusta olosuhdeselvittäjiltä eikä oikeudesta lähivanhemmuutta. 

Käräjätuomarin mukaan lasta "ei voi heittää" etävanhemmalle jos lapsi ei ole nähnyt tätä vaikkapa vuoteen. Tällähän perusteella ei voi tehdä lapsen sijoituksia, huostaanottoja tai adoptioratkaisujakaan! Eroillassa myös vieraana ollut kriminaalipsykologian dosentti, psykologian tohtori Helinä Häkkänen-Nyholmin tutkimusryhmältä on valmistunut merkittävä tutkimus lasten vieraannuttamisesta ja sen vaikutuksista. Tämä yhteistyössä Helsingin yliopiston oikeuspsykologian tutkimusryhmän, käyttäytymistieteiden laitoksella 2013 vuoden lopulla valmistunut tutkimusjulkaisu, kertoo yhtä vakavista huomioista kuin mitä jäsenkyselymmekin samalta vuodelta:

www.isatlastenasialla.fi/tutkimuksia

Häkkänen-Nyholm on todennut että on vanhemmuudenarviointeja tehdessään, vieraannuttamistapauksissa, taipuvainen suosittelemaan lähivanhemmuuden vaihtoa. Näin varmasti tehtäisiin myös fyysistä väkivaltaa kokevien lasten tapauksissa - mikseipä siis tosiaan vakavaa henkistä väkivaltaa kokevien lasten tapauksissa!? On osoitettu että pitkäänkin jatkuneissa vieraannuttamistapauksissa on lapsi-vanhempisuhde oikeanlaisella tuella hyvinkin nopeasti ja menestyksekkäästi palautettu.

Vieraannuttamista todistaneet tapaajavanhemmat tietävät ettei parhainkaan sovittelu tai erovalmennus tms. saa vieraannuttajaa lopettamaan toimintaansa, jos kerta tavoite on mahdollista jopa lastensuojelun ja oikeuskäytännön avulla mahdollista toteuttaa! Osa studiovieraista suhtautui mielestäni kovin sinisilmäisesti ja optimistisesti, ja heikolla tietopohjalla vieraannuttamisesta siihen että kriminalisointia ei tarvita vaan ennaltaehkäisevät keinot kuten sovittelut ym. "pehmeät keinot" auttaisivat. Kyllä ne toki auttavatkin jo valmiiksi hyvää eroa tahtoville tekemään siitä entistä paremman, mutta jäsenkuntamme tilanteissa nämä tuhannet ja tuhannet auttajat eivät ole pystyneet mitenkään auttamaan. Henkisen väkivallan edessä lapsi on puolustuskyvytön kun hänen oikeuksiaan puolustavaa vanhempaa pidetään riitaisana. Ja riitahan ei ole lapsen etu joten katkaistaan riita vaikkapa yksinhuollolla- vieraannuttajalle. Viranomainen siis vahvistaa tuomioillaan vieraannuttamisen lapsen edun mukaisena!

Kävin oikeusministeriön koulutuspäällikön kanssa tällä viikolla puhelinkeskustelua ja kirjeenvaihtoa. Toivonkin että ministeriöt (mukaanlukien sosiaali-ja terveysministeriön sekä opetus-ja sisäministeriön) ottavat vihdoin vakavasti vieraannuttamis-ilmiön ja perehtyvät siihen sen tuntevien asiantuntijoiden - ja kokemusasiantuntijoiden toimesta. On kyse laajemmasta asiakokonaisuudesta kuin moni arvata saattaa. On järjestettävä koulutusta, laadittava sekä korjattava ohjeistuksia sekä uudistettava lainsäädäntöä. Ministeriöt ovat saaneet tiukan "paimenkirjeen" eduskunnan lakivaliokunnalta liittyen lakialotteisiin 27/2012 ja 28/2012: Nykyiset toimet mukaanlukien kritiikitön Follo-sovittelun kehuminen, ei lakivaliokunnallekaan riitä.

Tulevina vuosikymmeninä tullaankin todennäköisesti hämmästelemään menneiden vuosien lainsäädäntöä, lastensuojelua ja oikeuskäytäntöjä lasten huoltajuuskiistojen suhteen. Edesmenneen Nelson Mandelan sanoin: "Yhteiskunnan luonteen tunnistaa parhaiten siitä miten se kohtelee lapsiaan."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jouni Nordman

On kimallusta että naisiin pätisi paremmin ennaltaehkäisy kun miehiin, tässä ennemmin taitaa olla puhtoisen äiti kuvan suojelemisesta ennemmin kyse. Tällä suljetaan silmät siltä, että naiset tekevät perheväkivaltaa enemmin kuin miehet, sillä heidän väkivaltansa kohdistuu lapsiin. Tämä on niitä tabuja joista ei haluta puhua, sillä naisten syyllistäminen millään tavalla on Suomessa vaikeaa.

Käyttäjän JuhaJr kuva
Juha Järä

Vieraannuttaminen ei ole pohjimmiltaan sukupuolikysymys, sitä tekevät valtaosin lähivanhemmat - joita toki valtaosin ovat edelleen äidit. On totta että yhteiskuntamme rakenteet ovat vääristyneitä mm. väkivaltakysymyksissä ja niiden ratkaisuissa, mutta niihin en tässä kirjoituksessa tai kommentoinnissa ota enempää kantaa - vaan pitäydyn mahdollisissa kommentoinnissa vieraannuttamisproblematiikkaan.

Jouni Nordman

Eikö juuri henkinen väkivalta lapsia kohtaa jolla heidät eristetää, joko piittaamatta heidän toiveistaan tai manipuloimalla heidät ajattelemaan negatiivisesti etä vanhemmasta ole julminta väkivaltaa jota voidaa tehdä. Jossa tekijä joka tälläistä tekee, joudu olemaa jotenkin henkisesti vajaavaisessa tilassa.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Tämä on tosiaan laajempi asiakokonaisuus, kuin moni arvaa. Vieraannuttaminen on yhä outo termi monelle, samoin se on hämärän peitossa normisuomalaisille, kuinka paljon tällaista tapahtuu ja että usein teot ovat ihan järjestelmällisiä. Luullaan pieneksi kiusanteoksi tms.

Käyttäjän PasiTikka kuva
Pasi Tikka

Hyvä olis kouluttaa myös olosuhde-ja vanhemmuudensevityksiä tekevät tahot tunnistamaan ongelma. Tai omalla kohdalla varmaan tunnistivatkin ja jättivät siksi pois insestisyyttöksen,lasten puhelinten takavarikot,rangaistukset lapsille jos spontaanisti poikkesivat,ym.,ym. Jopa ls-asiakkuus pimitettiin niin multa kuin oikeudeltakin.

Toimituksen poiminnat