JuhaJr

Olet velvoitettu lasten asian ajamiseen!

Moni miettii, suhtautuu tai omaa vahvan "tiedon" siitä mikä Isät lasten asialla ry on. Monille yhdistys ja asia on vieras, toisaalta moni ajattelee "kyllähän nämä huoltoriidat tiedetään" tai "tuo on tuota isien asiaa". Ydinperheessä asuva vanhempi tai vaikkapa eronnut, mutta tilanteeseen ja asioiden sujumiseen tottunut vanhempi tai isovanhempi ei voi näitä ymmärtää - ennenkuin kolahtaa. Sama pätee kokemuksemme mukaan jopa moneen ammattiauttajaan - perhesovittelijasta, psykiatrista, lääkäristä, poliisista, lastentarhan työntekijästä lähtien...  heistäkin on lapset onnistuttu vieraannuttamaan!

Jäsenistömme painii jatkuvasti, parhaillaankin, moninaisten ja vakavien ihmisoikeusloukkauksien parissa. Saamatta niihin tehokasta apua, saati ennaltaehkäisyä. Heitä ohjataan eroneuvojille, terapiaan, sovitteluihin..maa on täynnä näitä palveluja ja niiden tarjoajia - rahaa niihin kyllä riittää. Ohjataanpa myös vaikkapa liikunnan tai harrastusten pariin. Sitten viime kädessähän oikeuslaitos on olemassa. Kyllähän näistä nyt jostain avun saa?? Tietojen mukaan käräjäoikeudessa tehtävä Follo-sovittelu onkin toki tuottanut paljon sopimuksia. Vieraannuttamista ja perusteetonta tapaamisten estämistä kokeneen vanhemman sarkastinen kommentti: siis niiden jo rikottujen lisäksi - katsotaanko taas historian sijasta vain tulevaisuuteen?! Takaako sopimus tosiaan sen että lapsen etu ja oikeus toteutuu?

Paljon saa lapselle tapahtua ennenkuin viranomainen - tai joissakin tapauksissa hautausurakoitsija vihdoin korjaa hänet talteen. Lapsena tai aikuisena. Muutama euro on vaihtanut omistajaa, "liksa juoksee" ketjuun osallistuneilla. Välillä toki kuulee hienoja pilkahduksia oikeamielisestä ja ryhdikkäästä viranomaistoiminnasta - kiitos heille! Mutta...

Esimerkiksi H...........ssa ja T..........lla on kuulemma "sossuja", jotka pitää suorastaan vanhemmuudelle haitallisena toimimista lastensuojelujärjestössämme Isät lasten asialla ry:ssä (Iltalehdessä oli juttu paikallisosastostamme) - heidän mielestä järjestömme ja aktiivit kuulemma "ajaa isä/etävanhempiasiaa ja lapset kärsivät siitä!!" - Ai, me kyllä mielestämme menemme ns. lapsikärjellä. Onhan mukana myös äitejä ja isoäitejä jotka näistä kärsii - siis asia ei ole sukupuoliasia - ja isoin uhri on aina lapsi, vieraannuttamista vastustava puolustaa lapsen oikeutta ja etua!

Jatketaan tuosta esimerkkipaikkakunnasta: Ettei asiakasta pelkästään alenneta kansalaisjärjestötyöstään, niin annetaan myös "tuta" asemansa vanhempana. Lapsen ja vanhemman terveen ja hyödyllisen kiintymyssuhteen ylläpitoa jopa pahennetaan valvotuilla tapaamisilla, johon toinen vanhempi usein joutuu vastentahtoisesti, ilman kunnon pitäviä perusteita, toisen pyynnöstä, tai toisen asianajajan pyynnöstä. Kaikki vieläpä virkamiehen (naisen) tuella - tai ehdotuksesta. Joskus samat viranomaiset jopa omaehtoisesti ryhtyvät näitä perusteettomasti rakennettuja, ja siten haitallisia valvottuja tapaamisia vieläpä vähentämään tai poistamaan kokonaan - ja kuinkas muutenkaan: tietenkin lapsen tahtoon vedoten - toimii kuin junan vessa!!! Voiko vielä enemmän tehdä että lapsi menettäisi yhteyden toiseen vanhempaansa?! Toimintaan on puututtava. Myös Follosta on kantautunut vastaavaa: "Kyllähän sinun nyt kannattaisi suostua valvottuihin tapaamisiin koska sinulle kuitenkin tarjotaan niitä senverran paljon".

No, uusi ja asioihin koulutettu sukupolvi lienee toki tulossa, mutta surullista on että tälläistä asennetta ja osaamisen heikkoutta esiintyy ja sallitaan vielä ihan liian paljon eri toimijoissa. Tuossakin Follo-istunnossa oli sovittelijaksi kouluttautuva lastenvalvoja "oppimassa". Tänäpäivänä vain valikoidusti voi esim. lastensuojelutyöntekijät saada lasten vieraannuttamisesta koulutusta (Helsingissä oli sentään kokopäiväkoulutus joulukuussa). Ja koulutuksestakin on vielä pitkä matka käytäntöön.

On enemmän kuin surullista ja käsittämätöntä että tälläistä ja paljon muutakin vieraannuttamisen liittyen esiintyy ihan "normaalina viranomaistoimintana". Miettikääpä mikä "haloo!!" nousisisikaan jos vanhempaa moitittaisiin aktiivitoiminnasta vaikkapa SETAssa ja tapaamiset olisivat jäissä ja lapsen mieltä (ja lapsen lähipiirin ja viranomaisten myös) samaan aikaan manipuloitaisiin toista vanhempaa vastaan!?

Ohessa siis muutama "slaidi" THL:n Tasa-arvopäiviltä 2015,johon tietojaan ILAsta voi verrata. Esitys toki ei ole tyhjentävä ja otsikkokin hieman harhaanjohtava valitettavasti.

Yleisöstä tuli muuten kommenttina "vahvaa tietoa" siitä kuinka lasten vieraannuttaminen on kiistanalainen ilmiö. Oli mennyt taas puurot ja vellit sekaisin (PA ja PAS kaiketi sekoitettu ja kuultu jotain "asiantuntijaa"?). Eikä ole ainoa ihminen joka ei tunne tieteellistä tutkimusta aiheesta saati omaa empiiristä kokemusta asiaan. Lasten kanssa ja lasten etua/oikeutta vartioivalla viranomaisella tuollainen aenne onkin paljon vakavampaa toimintaa.

Juuri sinä! Olet sitten näitä kokeva vanhempi, lastenvalvoja, olosuhdeselvittäjä, eroneuvoja, psykologi, opettaja, lastentarhan työntekijä, poliitikko, järjestövaikuttaja, tasa-arvotoimija, syrjintävaltuutettu, toimittaja, tasa-arvovaltuutettu, lapsiasiavaltuutettu, markinoiniti-tai mainonnan ammattilainen, muu vaikuttaja, kouluttaja, asiantuntija, ihmisoikeusvaikuttaja, isovanhempi, ystävä, sukulainen, ministeri...

Sinä olet velvoitettu lapsen asian ajamiseen myös näissä asioissa. Viranomaisen ja päättäjänä ja vaikkapa lastensuojelun esimiehenä , Itseasiassa olet siihen VELVOITETTU.

http://www.slideshare.net/THLfi/huomioidaanko-miestaustaiset-jrjestt-yht...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat