Ihmisoikeustyö – kellä on isoin ääni?

Olin eilen Säätytalolla Oikeusministeriön ja Ihmisoikeuskeskuksen järjestämässä perus-ja ihmisoikeustilaisuudessa- seminaari ja kuulemistilaisuudessa – jonka perusteella osin valmistellaan kansallista perus-ja ihmisoikeustoimintaohjelmaa tälle vaalikaudelle.

Kiertelen Isät lasten asialla ry:n (ILA) edustajana vaihtelevasti monenlaisissa seminaareissa koskien mm. lapsiasioita, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. Voin kertoa että samat ihmiset lukuisista järjestöistä tai virkatuoleiltaan työajallaan kiertelevät näitä seminaareja – muutamat harvat taasen uhraavat niihin pakon edessä vapaa-ja lomapäiviään. Erityisesti tasa-arvoasioita koskevissa tilaisuuksissa saa hakemalla hakea miehiä. Heistäkin puolet on ammattifeministejä. Eilisestä OM:n tilaisuudesta puuttui tämän ongelman ja leipätyön takia useampi järjestö – ei ole virka-ajalla mahdollisuuksia tulla paikalle! Järjestäjistä, puhujista, yleisöstä ja osallistujista yleensä 86-99% on naisia.

https://www.youtube.com/watch?v=kYKZsoxpNhA  (puheeni tilaisuudessa)

Nämä järjestöt edustavat näkemyksiä joita ei näiltä "palkkatoimijoilta" kuule. Monet palkattomasti toimivien järjestöjen edustajien näkemykset kertovat sitä paitsi kaikkea muuta kuin marginaalisista ongelmista kuten: lasten vieraannuttaminen ja sen laajuus ja yhteiskunnallisetkin vaikutukset, epätasavertainen erovanhemmuus, syrjivät viranomaiskäytännöt,miehiin kohdistuva väkivalta, järjestöjen rahoituksen epätasa-arvoisuus (naisjärjestöjen rahoitukseen on ihan oma lakinsa!) jne. Taasen järjestöillä jotka ajavat vakiintuneita ja "oikeita asioita"ja joilla on paljon työntekijöitä, on myös tiiviit suhteet virkamieskoneistoon. Tämän tuloksia niitetään.

Tilaisuudessa samat aiheet nousivat esiin joka tietenkin oli tarkoituskin:

1.Naisiin kohdistuva väkivalta (ikäänkuin muuta väkivaltaa ei olisi, tai naiset eivät väkivaltaa tekisi miehille ja lapsille) 2. Sateenkaariväen – nykyään erityisesti transihmisten oikeudet 3. Pakolaisten oikeudet 4. Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden oikeudet.

Olihan siellä sitten toki hieman muitakin aiheita, mutta rahoitus ja koalitiot ratkaisevat vaikuttamisessa – järjestöt tekevät yhteistyötä joidenkin kanssa.

Joidenkin kanssa sitten ei.

Esim. Ihmisoikeusliiton työntekijä twiittaili vieressäni järjestönsä twiittejä käsittääkseni kutakuinkin kunkin puhujan puheesta – mutta ei Isät lasten asialla ry:n puheesta. Pyysin kyllä. Käsittääkseni tuloksetta. Toivottavasti olen väärässä? Yksi toinen järjestö taasen on estänyt taasen toista järjestöä kirjoittamasta Facebook-seinälleen tai edes tykkäämästä heidän päivityksistään. Samoin toimi aiemmin Tasa-arvotiedon keskus Minna Facebookissa. Viranomaistoimija joka on mukamas vahvasti tasa-arvon asialla. Tilapäivityksissään vilisee stereotyyppiset näkemykset joihin lukuisat ihmiset ovat kiinnittäneetkin syystä huomiota. Hyvää viranomaisetiikkaa?

Eräs perhejärjestö, sen edustajat, eivät vastaa edes soittopyyntöön, tekstareihin tai sähköposteihin jotta aidosti voisi keskustella, että mistä ihmeestä oikein on tässä heidän "bannauksessaan" kysymys. Tai tehdä esim. lapsiasiassa yhteistyötä. Voisi keskustella, sopia tai jopa pyytää anteeksi jos on joitain hirveää tapahtunut tai olen tehnyt? Nonseeraminenhan oli jo erään presidentin lanseeraama toimintaohje. Minulle siitä tulee mieleen joku itäplokin aikainen toiminta. Tuleeko muuten tästäkin omasta näkemyksestäni edustamalleni järjestölle ja/tai minulle lisää vaikeuksia jotenkin jostain suunnalta/suunnilta? Kapuloita rattaisiin? Mekanismi on tuttu…niin…monille varmaan…tiedätte kyllä millaisista yhteyksistä.

Tilaisuudessa oli jo puhetta että kansallisen perus-ja ihmisoikeusohjelman valmisteluun tulisi ottaa raserssisyistä vaan muutama aihe – villi veikkaus – varmaan näiden koalitioiden ja palkkatyöntekijäjärjestöjen esittämät aiheet!?

Pidinhän siellä minäkin puheen joka käsitteli mm. todella laajaa ongelmaa, lasten vieraannuttamista ja siihen liittyviä asioita, joka virheellisesti nähdään "huoltoriiitana". Totesin myös että pelkkä lastenhuoltolain uudistus ei riitä korjaamaan asioihin liittyviä ihmisoikeusrikkomuksia sekä yhdenvertaisuuden loukkauksia – pyysin päästä esittelemään valtioneuvoston ihmisoikeusverkostolle perusteellisemmin näkemyksiä. Saas nähdä eteneekö ja miten, hope so!  Vai vedetäänkö sanan "kehittäminen" päälle viiva ja otetaan toimintaohjelmaan mukaan ne ainaiset samat vanhat aiheet joille kuitenkin on jo sentään aika paljon tehty – lainsäädäntö jo joissakin asioissa on niin toispuoleista että se jo rikkoo ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta – enemmänkö tätä halutaan vielä edistää eikä sen sijaan korjata!?

Eli, käykö niin kuten edellisinäkin vuosikymmeninä että onnettomuuspaikalla koviten ja moniäänisemmin huutavat saavat apua? Minut on jo ala-asteikäisenä opetettu siihen että yleensä eniten apua tarvitsevat eivät edes pysty huutamaan. Minä näen vieraannuttamista kokevat lapset ja huoltokiusatut vanhemmat – heillä on ääni mutta sitä ei kuulla. Seuraukset ovat karuja. He ovat niitä hiljaisia tai epätoivoisesti apua toivovia uhreja. Heitä on paljon enemmän kuin onnettomuuspaikalla – tai vaikkapa säätytalolla – apua huutavia.

Kumpaa porukkaa sinä olisit auttamassa?

JuhaJr
Perussuomalaiset Vantaa
Ehdolla aluevaaleissa

Olen kaupunginvaltuutettu Vantaalla

Luottamustoimiani ovat:

1. Kaupunginvaltuutettu, Vantaa
2. K.kulttuurilautakunta Vantaa, jäsen
3. Tark.lautakunta, varajäsen
4. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta, jäsen
5. Jäsen ja varapuheenjohtaja, TANEn miesjaos.
6. Perustajajäsen ja ex-puheenjohtaja/tiedottaja, Lastensuojelu-
järjestö Isät lasten asialla ry, ILA

Olen monialainen, luova sekä yhteistyöhalukas kehittäjä: lainsäädäntö-ja viranomaismenettely-, ennaltaehkäisy-, tehokkuus-, ihmisoikeus-, lastensuojelu-, tasa-arvo-ja yhdenvertaisuusasioissa. Myös liikunta-ja harrastusasioissa olen aktiivinen. Rahojen tuhlaaminen tehottomiin kohteisiin lopetettava, laitetaan ne tehoaviin - perusjärkeä peliin! Kehitetään yhdessä Vantaata, Suomea ja Eurooppaa paremmaksi - mutta ihan Suomesta alkaen!
Olen tehnyt Vantaan suosituimmat kuntalaisaloitteet ja muutaman muun. Vuoden 2016-suosituimman (Vantaalle Tikkurilaan 1. maauimala - aloitteessa yli 7400 osallistujaa!).

Olen isä, liikunnan ystävä, kalastuksen ystävä, luonnon ystävä, rakastan naisia - feminismiä en pidä tasa-arvoliikkeenä.

Kirjoitukseni täällä edustavat henkilökohtaisia näkemyksiäni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu