JuhaJr

Vantaa: 1. maauimala vihdoin vai taas yksi urheilupuisto?

Lyhyesti:

- 1.maauimala on Vantaan kaivatuin liikunta/hyvinvointi-investointi. Vantaan isoin kuntalaisaloite. Selvästi.

- Maauimala on liikuntapaikkainvestoinneista taloudellisesti paras. Ja paljon enemmän kuin liikuntahanke.

- Maauimala liikuttaa kaikkia. Enemmän kuin jäähalli, uimahalli, palloiluhalli - vauvasta vaariin! 

- Maauimala vaikuttaa koko Vantaan hyväksi monilla tavoilla.

Pidemmin sanottu:

Vantaalla Tikkurilaan maauimalaa on odotettu 50 vuotta. Uimahallin suunnitellut arkkitehti pohti jo 1960-luvulla viereiselle tyhjälle kaupungin laajalle tontille ulkoaltaita. Vantaa on maauimalaton kunta - lasken pois hiekkakuppiin tehdyt ”maauimalat”- ja myös neljällä (4) miljoonalla rakennetun Länsi-Vantaan Vetokankaan. Kuusijärvelle monet ei enää halua mennä vaikka sinne jotenkin pääsisivätkin. Tikkurilan maauimalaa on ajettu vaihtelevasti poliitikkojen toimesta eri tavoin, mutta nyt aika on eri tavoin kypsä. 

Verrattuna maauimalakaupunkeihin on Vantaalla surkeat luonnonuintimahdollisuudet – alle kaksi  (2) neliökilometriä luonnonvesistöjä koko Vantaalla! Luit oikein. Tampere rakentaa modernin maauimalan Kalevan uintikeskuksen yhteyteen,  uimahallin yhteyteen Espoon tapaan, vaikka vesistöjä yli 160 neliökilometriä. Talousjohtaja Jukka Männikkö pitää maauimalahanketta "kaupungintaloudelle riskittömänä ja poikkeuksellisen hyvänä investointina" - "Kunnan investoinneissa on vaikeaa löytää yhtä järkevää hanketta". Hän kuten lukuisat muut Tampereen virkamiehet sekä poliitikot komppaavat ja kiittelevät.  Helsingillä ja Espoolla on merenrantoja ja saaria - eli uimarantoja piisaa.

Keräsin lauantaina 28.1. aloitteeseen Tikkuraitilla. Eräs nainen ei voinut allekirjoittaa koska oli  espoolainen. Kysyin että onko käynyt monien vantaalaisten tavoin uimassa Espoon Leppävaaraan avatussa maauimalassa? - "Se on ihana! Kävin viime kesänä 60 kertaa!" Jos jossain on maauimalalle tarve, kysyntää ja asiakkaita - niin Vantaalla! Ihmiset ovat olleet asiasta aivan innoissaan kun olen nimiä kerännyt! Nyt valitettavasti suhataan perhe kesäkuukaudet muualle uimaan ja maksamaan lippurahat ja vähän muutakin- tervetuloa asumaan Vantaalle!? Maauimala hyödyttäisi vantaalaisia ja muualtakin tulevia vauvasta vaariin - ja mikä sijainti! Vantaan "keskustassa" vain kilometrin päässä Suomen toiseksi vilkkaimman juna-aseman päästä, lukuisien bussilinjojen varrella urheilupuistossa.

Kuntavaalit laittavat ehdokkaita lupailemaan kymmenen hyvää ja kaikkea muuta. Sekä sumplimaan. Rahatilanne ja muut realiteetit Vantaalla kuitenkin on mitä on. Tikkurilan maauimala on kuntataloudessa kustannustehokas ja laajavaikutteinen hyödyllinen investointi (max 8,5 miljoonaa miinus valtionapu n. miljoona). Se maksaisikin realistisen kävijämäärän tuomilla lipputuloilla, Tampereen malliin,  itsensä takaisin n. 10 vuodessa - asia joka on harvinaista kuntainvestoinneissa! Ja myös toki muitakin (lisä)rahoituskeinoja tulee selvittää: veikkausvoittorahat, säätiöt, maankäyttösopimukset, maan myynti... Lisäksi Vantaallahan on tunnettuja yrityksiä kuten Fazer, Tikkurila Oy ja monta muuta - saisiko heidät jotenkin mukaan?

Maauimalan investointi-ja käyttökustannukset ovat huomattavasti uimahallia edullisempia, sillä seiniä ja kattoa ei tarvitse rakentaa ja tilaa lämmittää. Altaat taasen voisi peittää käyttöajan ulkopuolella.  Lisäksi viimeisintä tekniikkaa ja innovaatioita hyödyntämällä (esim. aurinkoenergia, lämpöpumput jne.) saataisiin painettua kustannuksia lisää alaspäin. Tikkurilan urheilupuisto on sijainniltaan ja liikenneyhteydeltään huippua, joten Tampereen kävijämäärät, ja mikseipä Espoonkin ylittyisivät. Sekö pelottaa!?

Maauimalan positiiviset vaikutukset ovat mittavat: terveysvaikutukset, viihtyvyys, alueen- ja Vantaan arvonnousu, kuntalaisten omaan maauimalaan kohdistuvat lipputulot ja muut eurot, säästetyt matkakulut, tasa-arvoistava liikuntahanke sekä ajankäyttö - muutamia mainitakseni. Tikkurilan uimahallissa kävi vuonna 2016 yli 250 000 asiakasta. Maauimalassa voi järjestää kilpailuja (uinti, triatlon, taitouinti, sukellus, vesipallo jne.), taoahtumia sekä tietenkin vaikka uimakouluja.  Maauimala houkuttelisi asiakkaita isomman määrän ja kauempaa. Ja maauimala liikuttaa ihmisiä vauvasta vaariin! Urheiluhankkeista Vantaalla se nyt vaan onkin tärkein ja järkevin!

Ei siis ihme että tekemäni aloite on Vantaan kaikkien aikojen suosituin kuntalaisaloite, ja koko maassakin kaikkien aikojen 3. suosituin. Yli 7400 vantaalaista osallistui siihen!

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/2786

Nyt jotkut poliittiset paikallistahot eräästä puolueesta ajavat kotikulmilleen jopa kokonaista urheilupuistoa: uimahalli, liikuntahalli ja mitä kaikkea – ja näihin kaikkiin tietenkin tehtävä tyhjästä infra! Kustannukset pelkkiin investointeihin hipovat pilviä - 30-70 miljoonaa!? Tämä hanke on nykytilanteessa oikeasti utopiaa - Tikkurilan maauimala  taasen realismia. Rahoituksesta kysytään ensimmäiseksi jos puhun Tikkurilan maauimalasta - tässä asiassa siitä ollaan hiljaa. Eikä tässä heidän hankkeen yhteydessä esitetä että nämä olisi päiväkodeilta tai kouluilta tms. pois - niin tehdään vaan Tikkurilan maauimalasta puhuttaessa! Urheilupuistojakin Vantaalla on jo useita. Nämä tietyt poliitikot luottovirkamiehineen sanovat että Tikkurilan maauimalaan, Vantaan ensimmäiseen varsinaiseen maauimalaan ei ole varaa - mutta eivät puhu rahasta jos kotikulmille pitää saada äänestäjiä tai sidospuoluetta ja sen mahdollisia äänestäjiä kiehtova hanke - niin vantaalaista!

Fakta on että Vantaalla on useampi urheilupuisto, mutta meiltä puuttuu nykyaikainen maauimala joita naapurikunnilla on jopa useampia. Se hyödyttäisi KOKO Vantaata ja myös ulkopaikkakuntalaisia - siten se saisi tuntuvan valtionavustuksen sekä profiloisi Vantaata oikeaan suuntaan. Eikä se maksa kuin murto-osan urheilupuistosta, jonne pitäisi rakentaa infrasta alkaen kaikki liikuntapaikat ja huoltorakennukset, tietenkin pelkät ylläpitokulut olisivat urheilupuistossa mittavat.

On ikävää toki laittaa vastakkain kahta saman sektorin asiaa, kannatan kaikkea liikuntaa.  No uskon ja toivon kyllä että järki Vantaalla tässä asiassa voittaa. Rahaa ei kannata hassata ylikalliisiin hankkeisiin - tai laittaa jopa puolta oikean maauimalan budjetista etäisiin hiekkakuoppiin Vaaralaan. Kaikkiin liikunta/ulkoilukohteisiin vaan ei ole rahaa, eli pitää priorisoida - valita kohteet tärkeysjärjestyksessä. Yhtä vähän kuin kaukalo korvaa jäähallia, niin yhtä vähän hiekkakuopat korvaa modenia maauimalaa - muttta syö kyllä siltä rahat! Maauimalaan olisi hyvinkin saatavissa myös yksityistä rahaa. Miettikääpä vaikka "Sininen keidas" Fazer, "Energia-allas"(Vantaan energia) tai "Tikkurila altaat" (Tikkurila Oyj)? Tosin opetus-,sivistys-ja liikuntasektorista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Lehto-Hägroth ei tapaamisessamme  ajatukselle juurikaan lämmennyt - mikä on minustani jotenkin Vantaan kehityskulttuuria kuvaavaa. Ylipäätä tuntuu että mitä tahansa tekosyitä pyritään käyttämään hankkeen kampittamiseksi. Välillä olen jo niin huvittunut niistä etttä alkaa epäilyttämään että onko siellä Tikkurilan uimahallin isolla tyhjällä tontilla joku salassa pidettävä joukkohauta! :)

Kun asiaa ajattelee riittävän laajasti on lähitulevaisuuden liikuntahankkeista kärjessä Vantaalla Tikkurilan maauimala - siihen kannattaa laittaa rahat, kaivaa vaikka lisäbudjettia, teettää se konserniyhtiö VTK (Vantaan teoliisuuskiinteistöt oy) taseeseen tms. sillä rahat tulevat myös takaisin - hanke on kustannustehokkuudeltaan omaa luokkaansa. Vai kuka ei ottaisi lainaa ensimmäiseen asuntoonsa, vaikkapa omakotitaloon joka maksaisi lipputiloilla itsensä kymmenessä vuodessa takaisin? Niinpä! On syytä tietää että nämä toisia hankkeita ajavat myös  "puolustavat" kouluja kampanjassaan vaikka ovat terveitä kouluja valtuustossa pois äänestäneet (Hevoshaan ja  Tuomelan koulut). Toisaalta sitten vastustavat hankkeita joita ei aja oma ehdokas, vaikka olisi kuinka järkevä hanke, kuten Tikkurilan maauimala.

Sanonpa vaan että äänestä kuntavaaleissa, ja äänestä oikein. Katso tekoja, punnitse ja valitse oikein. Kannustan äänestämään ehdokkaita jotka aidosti tukevat Tikkurilaan rakennettavaa mauimalaa eivätkä selittele että "Kiva idea mutta meillä ei ole siihen varaa". Molempia on paljon, ja uskoakseni valtaosa haluaa maauimalan vihdoin - tulos on kiinni annetuista äänistä. Tai antamattomista. 

Sillä oikeastihan asia on niin että:

Vantaan Tikkurilan maauimalan tarve on valtava ja hanke on poikkeuksellisen kustannustehokas. Eli: Meillä ei ole varaa olla sitä rakentamatta!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat