JuhaJr

Auta vähävaraista perhettä - siis keitä!?

Vähävaraisuus on ikävä asia ja vielä ikävämmäksi sen tekee kun se heijastuu lapsiin. Muutama sananen liittyen SPR:n ja MLL:n Hyvä Joulumieli-keräykseen, ja muihin "vähävaraisten perheiden" avustusasioihin. Yksi tärkeä huomio joka on jäänyt korkeintaan puheen tasolle - nämä samat jutut kuullaan keräysten yhteydessä vuosittain.

Usein kun puhutaan "vähävaraisesta perheestä" mainitaan yksinhuoltajat/yksinhuoltajaperheet. Tosiasia on kuitenkin että heistä monet eivät edes ole yksinhuoltajia - vaan yhteishuoltajia. Eli lapsilla on faktisesti se toinenkin vanhempi elämässä. Useimmiten varsin paljonkin, enenevässä määrin joka toinen viikko. Lisäksi on sanottava että ns. tapaajavanhemman" (=sana josta on päästävä eroon, kuten sanasta "lähivanhempi" tai "tapaamisista")  - niin tämän toisen vanhemman tilanne on taloudellisesti usein heikompi kuin sen joka saa monia taloudellisia tai muita subventaatioita (valtiolta, kunnalta, toiselta vanhemmalta, järjestöiltä) osoitteeseensa lapsen asumisosoitteen takia (lapsilisät, elatusmaksut, asumistuen ja erilaisista keräyksistä mahdollisia tukia, kuten Hyvä Joulumieli-keräyksen apupaketit sekä palveluita).  Sen toisen vanhemman luona lapsi saa sitten hieman erilaisen joulun, hyvinkin vaatimattoman. No joku voi sanoa että "lämpö korvaa materian". Niinpä niin. Valtaosalla erolapsista ON KAKSI KOTIA.  Jatkossa tämä ja jotkut muut asiat saatetaan paremmin huomioida ns. lastenhuoltolaissa - mutta lapsen elatusasioita, josta on taas oma lainsäädäntönsä, ei vieläkään korjata nykypäivän, saati lapsen edun tasolle!

Toinen vanhempi EI saa mitään yleensä koska eihän lapsi "asu" hänen luonaan, vaikka olisi vaikkapa joka toinen viikko! Sensijaan hän maksaa kaiken omasta pussistaan - työttömyyskään, epäsäännölliset tulot tms. ei aina todellakaan estä esim. elatusmaksuja perittäessä. Osta siinä sitten lapselle kaikki tarvittava - tai "Myy autosi", kuten eräs lastenvalvoja sanoi pokkanaamalla eräälle isälle, joka tuskaili lastenvalvojan vakavalla naamalla ilmoittamaa/ehdottamaa/laskemaa elatusmaksuehdotusta, eli 560 euroa yhdestä lapsesta/kk n. 1200 euron nettopalkalla kuukaudessa kun vuokraan meni 600e! Olisipa loppuneet sen takia "laajat tapaamiset". Näin on tämän hetken lainsäädäntö, asenteet ja monet haluavat sen niin olevankin - varsinkin yksinhuoltotahot. No se taustoittamisesta, mutta sitten asiaan:

Hyvät virkanaiset/miehet sekä järjestöjen ja muiden auttavien tahojen ihmiset!

Etsittehän eri tavoin myös niitä erolasten toisia koteja ja niiden vanhempia! Vvuosittain 30-40 tuhatta lasta kokee vanhempiensa eron. Ns. "etävanhempia" (taas ruma sana!) on reilusti yli 200 000 - iso osa heistä on joko työttömiä tai pienipalkkaisia ja kulut voivat olla isommat kuin toisella vanhemmalla, ja asian tiloja ei voikaan noin vaan korjata - jos ollenkaan! Sosiaalitoimistot ohjaavat teidät vain auttamaan sitä taloutta jossa lapsi on kirjoilla - tämä on väärin.

Kiitos ja anteeksi jos jotain loukkasin - tarkoitukseni ei ole paha vaan lapsen etu! Ei riitä selittelyt että näitä "etäperheitä" (taas ruma sana!) ei tavoiteta, vaan asian eteen pitää todella myös olla aktiivinen - moni näistä vanhemmista on monin tavoin vanhemmuudessaan jo muutenkin niin lannistettu etteivät jaksa hakea apua - apua jolla olisi iso merkitys lapsen edulle!

Ja ratkaisuideoita pitää olla. Voin olla mukana ideoimassa näitä asioita jatkossakin laajemmin ja haastan kaikki mukaan, mutta alkuun yksi konsti on vaikkapa olla yhteydessä muihinkin järjestöihin kuin MLL:ään tai Punaiseen Ristiin, tai pyytää näitä huomioimaan ja korjaamaan asia. Entä Father Cristmas? Netissä ja somessa on monenlaista keräystä joiden järjestäjiä voi hieman, syystä, herätellä. Tai laitta vaikkapa viestiä tänne, vaikkakin toki ILAn pääagendaa ei suoraan olekaan:

https://www.facebook.com/IsatLastenAsiallaRy/?fref=ts

tai

www.isatlastenasialla.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jari Ikonen

Kirjoittaja puhuu asiaa, mutta itse en missään tapauksessa enää anna latiakaan SPR:n keräilijöille kun mitään näyttöä ei ole mihin ne rahat oikein menevät, paitsi hyviin palkkoihinsa. En myöskään luovuta vertani enää, koska tämä "hyväntekeväisyysjärjestö" möi vuonna 2015 tätä ilmaiseksi saatua ainetta ulkomaille 5 milj. euron edestä. Tällaista hyväntekeväisyyttä varmaan monikin "vähävarainen lapsiperhe" jatkossa saa osakseen.

Juhani Vehmaskangas

Hyvä kirjoitus, asiaa.

Lisäksi on niin, että se etävanhempi usein asuu pienessä asunnossa (yksiö) koska rahat eivät riitä lukaaliin. Voi vain kuvitella mitä se merkitsee lastenkin viihtyvyydelle jos he "omakotitalosta" joutuvat parin viikon välein varattoman etävanhemman yksiön ahtauteen viikonloppuja viettämään.

Toimituksen poiminnat