JuhaJr

Vantaalle 1.maauimala - miksi juuri Tikkurilaan?

Vantaa on hyvä ja kehittyvä kaupunki, mutta ikävän "kuiva", paitsi näin syyssateilla. Luonnonvesiä on "huikeat" kaksi neliökilometriä, kun vaikkapa Tampereella niitä on yli 160. Uintipaikoista on pulaa ja se 1. oikea maaauimalakin odotuttaa jo kuudettakymmenettä vuotta, vaikka se on enemmän kuin vain liikuntapaikka. Naapurikunnat vievät voiton - vantaalaisten ajan ja rahat touko-syyskuussa. 

Vantaan vapaa-ajanlautakunta valitsi hiljan liikuntapaikkasuunnitelman päivittämiseen edustajansa. He ovat vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä (SDP, Rekola), Christina Lindblad (Vihr., Hiekkaharju), Jouni Herranen (PS, Leppäkorpi), Tuomas Suihkonen (VAS, Tikkurila), Loviisa Kaartokallio (KD, Nikinmäki), Jenni Chen (KOK, Kivistö). Päivitys tehdään syksyn aikana ja se käsitellään lautakunnan tammikuun 2018 kokouksessa.

Vantaallakin rahaa palaa paljon homekouluihin ja syystä. Mutta uuttakin rakennetaan. Vaikkapa 12 miljoonalla jokirantaa. Jatkossa on satsattava hyötysuhteeseen. Asioista perillä olevat tuntevat Vantaan poliittisten päättäjien "kotiinpäinvedon" ja myös jotkut ulostulot asioissa. Lautakunnan puheenjohtaja Kähärä on esimerkiksi ilmoittanut että Elmo (kokonainen urheilupuisto monine liikuntapaikkoineen) on aloitettava rakentamaan Rekola-Korso metsiin. Kuntavaalien alla hän sanoi vaalitilaisuudessa Rekolan kinolla että "jos Elmoa ei tule, vastustan muitakin." Korjatkoon jos muistan tai kuulin väärin.  Jokainen haluaa "takapihalleen" ja äänestäjilleen kaikkea kivaa, mutta onko se kokonaisetuamme? Ei. 

Vapaa-ajanlautakunta käsitteli tekemääni, ylivoimaisesti Vantaan suosituinta kuntalaisaloitetta, mutta sen sijaan että asiasta olisi tehty kunnollinen selvitys, niin liikuntajohtaja Kallislahden "selvitys" luettelee muutaman absurdin "esteen" aloitteen toteutumiselle.  Lisäksi vapaa-ajanlautakunta laajensi asian niin, että tehdään koko Vantaan uintipaikkaselvitys. Tällä aluepoliitikot koittavat kiilata omat toiveensa Vantaan ylivoimaisesti suosituimman aloitteen edelle! Kaupunginhallitus kuitenkin palauttikin heikon selvityksen vapaa-ajanlautakunnankin jälkeen uudelleenkäsittelyyn. Jälleen kerran voi vain hämmästellä kuinka käsittämättömän pieni piiri päättää, kaupungin johtosäännön mukaan, näin isosta asiasta - asia tulee kaupunginvaltuustolle vain tiedonantona! Mukavaa seurata, voittaako järki sillä Kuusijärvi on lähellä Rekola-Korsoa ja Kivistön lähellä on Luukki ja Kaitalampi, Länsi-Vantaalle rakennettiin yli 4 miljoonan "hiekkakuoppamaauimala" eli Vetokannas - Mutta Tikkurilassa ei ole mitään kesäistä uimapaikkaa.Tikkurilan suuralueella on huutava tarve maauimalalle - siltikö sen ohi menisi taas muita uimapaikkoja!?

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/2786

Minne sitten Vantaan 1. nykyaikainen maauimala tai ylipäätä seuraava uintipaikkainvestointi tulisi rakentaa? Mikä on realistista, kustannustehokasta, järkevää ja riittävän vaikuttavaa? Mielellään kaikkea tätä.

Mennäänkö Kähärän (Sdp, Rekola) ja Vaula Norrenan (Vihr, Korso) kotiinpäinvedon mukaan - vai sittenkin ihan Vantaan kokonaisedun mukaan - eli aloitteeni mukaan??

Maauimalan rakentamis-ja käyttökustannukset ovat uimahallia matalampia - mutta kävijämäärät isompia. Tilakeskus on myöntänyt että Tikkurilan uimahallin viereen mahtuisi maauimala. Se ettei asia ole liikuntapaikkasuunnitelmassa on taas negatiivista kehäpäättelyä. Toinen "este" on alueella kulkevat putket -putkia  kaupunkialueella siirretään tarvittaessa jatkuvasti! Kolmas "este" oli ettei Tikkurila ole paras mahdollinen paikka maauimalalle - mielestäni lukemattomista syistä juurikin se ON paras ja tässä kirjoituksessa olen niitä jo avannutkin. Liikuntajohtaja Kallislahden (Kok.Helsinki) arvio että pelkkä maauimala Tikkurilaan ilman huoltorakennuksia maksaisi 10-15 miljoonaa on täysin "hatusta revitty" tarkoitushakuinen arvio, sillä Tampere rakentaa 12 miljoonalla altaat, tekniikan, huoltorakennukset ja hyppytornit jne. Jälkimmäisiä ei välttämättä tarvittaisi Tikkurilaan, puolisen miljoonaa pois.

Tässä faktaa eli Vantaan väestömääriä ennusteen pohjalta vuonna 2025 suuralueittain.

T = Tikkurilan läheisyydessä ja K = Korson läheisyydessä olevat suuralueiden asukkaat:

Tikkurila n. 50 000,  T  (Espoon ja Tampereen tavoin kaupungin paras paikka maauimalalle, isot ihmisvirrat)

Koivukylä n. 32 000,  sekä T tai K ovat "ulottuvilla"

Korso n. 32 000 K (Haaveena uusi uimahalli)

Hakunila n. 32 000, T (Tikkurilaan kulkee useita busseja ja lyhyempi matka kuin Korsoon

Aviapolis n. 23 000 T, (Tikkurilaan kulkee juna ja useita busseja)

Myyrmäki n. 60 000,  (liian kaukana molemmista ja on jo Vetokankaan-maauimala)

Kivistö n. 19 000 ei kumpikaan, haaveena saada myöhemmin uimahalli

eli,

Tikkurilan maauimalan suuralueilla 137 000, Korson suuralueilla 64 000 

= Tikkurilassa yli 2-kertainen määrä + pohjoishelsinkiläiset vielä siihen päälle!

Vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtaja Kähärä ja Vaula Norrena (kaupunginhallituksen jäsen) siis haluaa tästä huolimatta IHAN ENSIKSI uimahallin JA Vantaan 1. maauimalan Korso-Rekolan metsään, alueelle jossa ei ole vielä, eikä jatkossakaan ole kuin murto-osa Tikkurilan asiakaspotentiaalista. Saati infrasta! Vantaan ylivoimaisesti suosituin kuntalaisaloite ehdottaa että maauimala on rakennettava Tikkurilan uimahallin kupeeseen,niistä parhaat asiat hyödyntäen. Tampereen hankesuunnitelmaa on tiettävästi tästä vielä päivitetty:

http://www.tampere.fi/tilakeskus/material/YqWP7V1aI/Tampereen_maauimala_Hankesuunnitelma_20151015.pdf Lisäksi

Kehä 3:n toisella puolen, Helsingissä, on hyvinkin 100 000 asukasta Tikkurilan maauimalan läheisyydessä. Korso-Rekolan lähellä taas lähikuntien eli Keravan tai Tuusulan puolelta, isolta osalta metsien ja peltojen alueilta ei väkimäärät tulevaisuudessakaan tule yltämään kuin murto-osaan! Tikkurilan alueella on nytkin enemmän nostureita kuin Korsossa varmaan kymmenessä vuodessa. Tietenkin on järkevämpää rakentaa maauimala sinne missä suurin osa kuntalaisia nyt ja jatkossa on, eikä vaatia heitä liikkumaan pienen poliitikkoklikin näkemysten mukaan. 

Tikkurilan urheilupuiston sijainti ja kaupungin loistotontti takaa siis laajan kysynnän myötä vahvat asiakasvirrat ja hankkeen kustannustehokkuus on siten aivan omaa luokkaansa. Mikä parasta: vantaalaisten ja muiden rahat sekä aika alkavat hyödyttämään Vantaan taloutta. Tampereen vastaavassa hankkeessa sikäläiset virkamiehet (mm. liikunta-ja talousjohtajat)  pitävät hanketta tärkeänä, kustannusneutraalina ja taloudellisestikin poikkeuksellisen fiksuna kuntataloudessa ja hanke sai yli tuhat osallistujaa ideakilpailuun! Kalevan maauimala uimahallin yhteydessä hyvällä sijainnilla maksaa lipputuloina velan, korot ja käyttökustannukset takaisin n. kymmenessä vuodessa, tuottaen koko ajan laajoja hyötyvaikutuksia. Espoon Leppävaaran uintikeskuksessa muuten juhlittiin hiljattain miljoonatta (!) asiakasta vajaassa kahdessa vuodessa (!) kakkukahvien merkeissä. Tähän päästäisiin Tikkurilassakin. Jos ja kun Tikkurilan maauimalassa kävisi kauden aikana 200 000-300 000 asiakasta vaikkapa 5 euron keskilippuhinnalla, tekisi se kauden aikana 1 000 000 - 1500 000 euroa! Tuolla summalla mauimala todellakin olisi poikkeuksellisen fiksu investointi, joka hyödyttäisi Vantaata ja vantaalaisia myös muilla lukemattomilla tavoilla. Pihalla voisi toimia yrittäjä/yrittäjiä ja myös talvikäyttöideoita voisi pohtia.

Jo 60-luvun lopulta on odotettu maauimalaa nykyisen uimahallin viereen Tikkurilan urheilupuistoon, jossa myös tilaa on. Synergiahyötyjä saataisiin mm. hyvistä liikenneyhteyksistä, jo olemassa olevista ja kesäkaudella vähällä käytöllä olevasta parkkipaikoista, jäähallien lauhdelämmöstä jne. Moderni teräsallas joka peitetään käyttöajan ulkopuolella on energiataloudellinen. Vaikka hanke tarvitsisikin huolto/pukuhuonetiloja lisää, voitaisiin uimahallin pukuhuonetiloista tehdä yhteyskäytävä maauimalaan - eli rappuset nykyisistä.

Rahoituksen suhteen tulisi selvittää kaikki vaihtoehdot, myös yksityistä rahaa, kumppanuussopimuksia ja maankäyttösopimuksienkin suhteen: "tuohon maauimala ja tuohon saatte rakennustontit". Kaikki kivet tulee käääntää.  Myös eri rahoitusvariaatiot. Onhan meillä virkamiehiä (ja naisia) asioita kaiketi edistämässä, vai? Vaikkakin tähän ajatukseeni liikuntatoimestakin vastaava lohjalainen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth (SDP) totesikin minulle aikanaan tapaamisessa että "Me emme sellaisia lähde selvittämään!". Toisaalta: ei Vantaa kaadu 12 miljoonaan joka jakaantuu yhtä usealle vuodelle hankkeessa joka tuottaa samana aikana ainakin saman verrran?!

Ehdotankin Vantaan vapaa-ajan-lautakunnalle, liikuntapaikkasuunnitteluryhmälle ja kaupunginhallitukselle sekä liikuntatoimelle liikuntapaikkasuunnittelussa ja toteutuksessa seuraavaa:

1. Ykköshankkeeksi Tikkurilan maauimala - rakennnettavissa 2020-2022

2. Tikkurilan maauimalan jälkeen Korsoon uimahalli (mutta ei ehkä Rekola-Kulomäen metsiin)

3. Korson jälkeen Kivistöön uimahalli

Tikkurilan maauimala ei ole vain tiettyjen poliittisten piirien ajama hanke. Se ei ole vain tiettyjen liikuntapiirien hanke, vaan hyödyttää kaikkia liikuntapiirejä ja sosiaaliluokkia. Se hyödyttää KOKO Vantaata ja siten kaikkia vantaalaisia ja täällä käyviä matkailijoita. Taloudelliset- ja tekniset ratkaisut ovat ratkaistavissa juuri Tikkurilassa parhaiten. Siksi Vantaan ja sen edustajien tulee ottaa nyt asian suhteen päättäväinen ote - Tikkurilaan maauimala. Nyt.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Hannu Töyri

Koko koillishelsinki on pyöräilymatkan päässä tuosta kohteesta. Itse käytän Tikkurilan uimahallia säännöllisesti - on kortti voimassa. Ei yhtäänkauenpana kuin Malimin halli ja 50m!

Käyttäjän JuhaJr kuva
Juha Järä

Juurikin näin. Jos helsinkiläiset olisivat voineet allekirjoittaa tuon kuntalaisaloitteeni, voisi siinä hyvinkin olla 15 000 nimeä!

Petteri Duncker

Itse asun pohjois-helsingissä ja käytän tikkurilan palveluita lähes päivittäin. Ilman muuta maauimala tikkurilaan, sehän on kuitenkin Vantaan toinen keskusta. (Toinen on myyrmäki.)
Ihmettelen näitä 60-vuoden ajan päättäjiä...?
Tikkurilahan kasvaa vauhdilla ja kaikki vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet lisäävät asumismukavuutta.

Käyttäjän JuhaJr kuva
Juha Järä

Täällä koillis-VANTAAN demaripirit parin vihreän tuella (?) koittavat maauimala-aloitteeni ollessa huippusuosittu, ympätä todellakin omille äänestäjilleen nyt Elmoa, Korson uimahallia jne. Siihen yhtäkkiä olisikin rahaa varmaan 20 miljoonaa(??) mutta ei 12 miljoonaa paljon suositumpaan hankkeeseen - joka on selvästi uimahallia kustannustehokkaampi.

Hölmöläisten hommaa!

Toimituksen poiminnat